top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHormoonadviseur Miranda

Wat weten we van vitamine C?

Vitamine C

Vitamines en mineralen spelen een grote rol in ons dagelijks leven, zij zorgen ervoor dat ons lichaam goed functioneert. Vitamine C is misschien wel de meeste bekende vitamine. De invloed en het belang van deze vitamine is echter niet voor iedereen bekend.

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine die in vele soorten voedsel voorkomt. Vitamine C is ontzettend belangrijk voor allerlei processen in ons lichaam. Vitamine C is een co-enzym van vele enzymen die bij uiteenlopende biologische processen betrokken zijn.


De functies van vitamine C zijn o.a.:

• versterkt en activeert het immuunsysteem

• omzetting van neurotransmitters

• zet het voedsel om in energie, ter voorkoming van infecties en verhoogt het weerstandsvermogen

• gezonde botten, tanden en bloedvaten

• werkt ontstekingsremmend

• essentieel bij de vorming van collageen en bindweefselcellen

• helpt bloedvaten gezond en elastisch te houden

• verbetert stressbestendigheid

• beschermt tegen infecties en virussen

• voorkomt de kankerverwekkende nitrosamine vorming

• ondersteunt de lever met ontgifting

• speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen


Ook is vitamine C een antioxidant. Antioxidanten zijn nodig in ons lichaam voor de strijd tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn deels verantwoordelijk voor het verouderingsproces van ons lichaam en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van gezondheidsproblemen. Antioxidanten blokkeren een deel van de schade die vrije radicalen in ons lichaam veroorzaken. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer uit voeding.



Waar zit vitamine C in?

De meeste dieren maken zelf vitamine C aan. Het menselijk lichaam is niet in staat om zelf vitamine C te vormen. Om te voorzien in onze vitamine C behoefte, hebben wij voeding nodig. Vitamine C komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals diverse soorten groenten, fruit, aardappelen en (orgaan)vlees. Met name citrusfruit, bessen, kiwi’s, aardbeien en verschillende koolsoorten zijn rijk aan vitamine C. Eet dus voldoende groente minimaal 400 – 600 gram en 2 stuks fruit. Het is best lastig voor mensen om hieraan te voldoen.


Het bewerken van voedingsmiddelen vermindert het gehalte aan vitamine C aanzienlijk. Ook wordt er een groot gedeelte vitamine C verwijderd bij het schillen van fruit en groente, vitamine C zit voornamelijk in de schil. Vitamine C is wateroplosbaar en gevoelig voor zonlicht en verhitting. Om zoveel mogelijk vitamine C binnen te krijgen uit voedingsmiddelen is het belangrijk om ze zo vers en biologisch mogelijk te eten en deze slechts kort te koken in weinig water of te stomen.


Welke mensen hebben meer vitamine C nodig?

Laat ik vooropstellen dat ik iedereen vitamine C aanraad. Maar er zijn mensen die meer vitamine C nodig.

Dan kun je denken aan mensen met:

• Een verminderde weerstand (verzwakt immuunsysteem)

• Een slechte wondgenezing

• Veel stress

• Een eenzijdig voedingspatroon (drugsgebruikers en alcoholisten)

• Een rookverslaving

• Zwangere vrouwen

• Bij verkoudheden, infecties en huidproblemen

• Herstel na ziekte


Symptomen vitamine C te kort kunnen zijn:

• Slechte wondgenezing

• Spataderen

• Aambeien

• Langzaam genezen van fracturen

• Kortademigheid

• Gevoeligheid voor blauwe plekken

• Bloedend tandvlees

• Lage weerstand

• Slechte spijsvertering

• Bloedarmoede

Bij ernstige tekorten ontstaat scheurbuik, gewichtsverlies, onderhuidse bloedingen, oedeem in de benen, gebitsuitval en vermoeidheid.


Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en welke soorten zijn er?

Hoeveel vitamine C u nodig heeft is onder andere afhankelijk van uw leeftijd en gewicht. Hoe meer gewicht en hoe ouder, hoe meer vitamine C u nodig heeft.

Om geen vitamine C tekort te krijgen, heeft u dagelijks zo’n 500 tot 1000 milligram nodig. Echter, om dagelijks een optimale voorziening vitamine C aan de cellen te leveren is er aanzienlijk meer nodig. Gemiddeld heeft een mens vanaf 18 jaar 1000 - 2000 mg per dag nodig. Wanneer er sprake is van langdurige stress, dan zijn deze doseringen maal factor twee.


Voor een hoge inname van vitamine C is ascorbinezuur niet altijd geschikt, doordat veel mensen de zure vitamine C vorm minder goed verdragen. Vitamine C is ook beschikbaar in de niet- zure vorm ascorbaten, deze zijn gebonden aan bijvoorbeeld calcium of magnesium waardoor de vitamine C ontzuurd is en gebufferd, zoals calciumascorbaat of magnesiumascorbaat. Deze mineraalascorbaten zijn milder voor de maagwand. Ik zou zelf de Gebufferde Vitamine C van Vitakruid hiervoor aanraden.


Voor meer informatie of het bestellen van supplementen, neem contact met mij op of bestel in de webshop.







38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page