top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHormoonadviseur Miranda

Waarom is magnesium zo'n belangrijk mineraal?

Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal dat veel invloed heeft op ons lichaam en is betrokken bij veel processen. Dit komt door de manier waarop magnesium functioneert in de cellen van ons lichaam. Magnesium is betrokken bij meer dan 300 processen in je lichaam. Het is een mineraal dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken en dat we dus uit onze voeding moeten halen.


Magnesium wordt ook vaak een anti-stress mineraal genoemd. Het is namelijk betrokken bij het samentrekken en ontspannen van de spieren en bloedvaten, terwijl calcium de spieren aanspant. Een calcium/ magnesium balans zorgt voor evenwicht in het lichaam tussen spanning en ontspanning. Magnesium is tevens essentieel voor de binding en omzetting van vitamine D.


Wanneer veel stress of spanning wordt ervaren neemt de behoefte naar magnesium toe. Magnesium werkt kalmerend en helpt de spieren en bloedvaten te ontspannen.


De belangrijkste processen van magnesium zijn:

· Energieproductie

· Regulatie bloeddruk

· Opbouw van botten en tanden

· Bijdrage goede elektrolytenbalans

· Geleiding van zenuwimpulsen, essentieel voor de celwandcommunicatie (opname en uitscheiding van vele hormonen, neurotransmitters en alle andere mineralen/elementen)

· Bescherming tegen stapeling van zware metalen (aluminium, kwik, lood, cadmium, nikkel) bijv. in de hersenen

· De regulering van de bloedsuikerspiegel

· Verbetert insulinegevoeligheid

· Draagt bij tot normale psychologische functies

· Draagt bij tot vermindering van vermoeidheid.


Symptomen van magnesiumtekort:

Een magnesium te kort kan vervelende klachten geven. De meest voorkomende zijn: spierkrampen (meestal in kuiten of nek) of gespannen spieren, maar ook spierzwakte, lusteloosheid, menstruatiepijn, PMS, geprikkeldheid, een laag libido, migraine, koude handen en voeten en zenuwachtigheid.


Bij een groot en langdurig tekort aan magnesium kan er sprake zijn van hartkloppingen, spasmen, spijsverteringsproblemen, een spastische darm, chronische vermoeidheid, angst, postnatale depressie, overgevoeligheid, astmatische klachten en allergieën, depressiviteit, slapeloosheid en versnelde botontkalking bij vrouwen na de overgang.

Het gaat dus niet alleen om fysieke klachten, maar ook mentale klachten.


Wees ervan bewust dat je lichaam vooral veel magnesium nodig heeft, ten tijde van fysieke of emotionele stress. Ook veel sporten is een vorm van stress.


Waar zit magnesium in?

Normaal gesproken zouden we voldoende magnesium uit gezonde voeding moeten kunnen halen, er is veel plantaardige voeding waar magnesium in zit. Veel landbouwgrond wordt bemest met kunstmest die alleen kalium, fosfor en stikstof bevat. Uiterlijk gezien doen planten het daar goed op maar ze missen daardoor allerlei vitamines en mineralen die ze uit de grond hadden moeten halen.


Gelukkig is er genoeg voeding waar magnesium in zit als dit tenminste in rijke grond heeft mogen groeien. Mede hierdoor heeft biologische voeding de voorkeur boven niet-biologische.


Magnesium zit vooral in:

· Avocado’s

· Noten

· Groene bladgroenten

· Fruit

· Vis

· Orgaanvlees

· Peulvruchten

· Pure chocolade (min. 70 %)

· Zaden


Orthomoleculaire supplementen magnesium

Kies voor magnesiumtauraat, magnesiummalaat, magnesiumbisglycinaat, magnesiumcitraat, of magnesiumgluconaat.

Magnesiumoxide zit vaak in de goedkopere supplementen maar wordt nauwelijks opgenomen door het lichaam.


Magnesiumolie en magnesium (voet)baden zijn zeer goed opneembaar en ook goed te gebruiken om de magnesiumtekorten van het lichaam aan te vullen.


Voor meer informatie of het bestellen van supplementen, neem contact met mij op of bestel in de webshop.

241 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page